Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Nelly Byl (1919-2011)

25 maart is de geboortedag van Nelly Byl (1919 – 2011), een van onze belangrijkste Vlaamse liedjestekstschrijvers ooit. Met het repertoire dat Nelly bijeen pende kun je tientallen uren vullen.

Alleen al voor Will Tura schreef ze bij benadering vierhonderd liedjesteksten, maar het aantal artiesten dat haar teksten gebruikte, van de vroege jaren ’50 tot diep in de jaren ’90, bedraagt meer dan honderd.

Eigenlijk brengt Vlaamse Wonderjaren dagelijks een hommage aan Nelly, want per 24 uur hoor je gemiddeld wel dertig of meer liedjes waarvan zij de tekst schreef.

Nelly Byl schreef meer dan 2.000 – veelal Vlaamse – liedjesteksten. Liedjesteksten die ze voor Will Tura waren onder meer Draai 797204, El Bandido, Heimwee Naar Huis, Arme Joe, M’n Airhostess, Vergeet Barbara en De Noorderwind.

Ook de liedjesteksten van Marva uit de jaren ’70 waren voor het grootste deel door Nelly geschreven. Voor Jimmy Frey schreef ze ‘Zo Mooi, Zo Blond en Zo Alleen’ en voor Paul Severs ‘Geen Wonder dat ik Ween’.

De vlot meertalige Byl kende ook succes in het buitenland: zo konden de Gibson Brothers met Que sera mi vida een internationale hit scoren. Nelly Byl, die in Ukkel woonde, overleed daar woensdag 30 november 2011 in het Edith-Cavellziekenhuis. Ze werd 92.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik wou als kind striptekenaar worden. Je kon dat van thuis uit doen. Maar het lukte niet om door te breken. In die tijd werd de stripmarkt gedomineerd door enkele grote tekenaars. Ja, je kon in dienst gaan, maar dat wou ik niet. Ik zat vol creativiteit, en ik wou daarmee niet een ander zijn prentjes inkleuren. Dat was een grote frustratie. Dé openbaring voor mij was de doorbraak van de kleinkunst. Mensen als Jan De Wilde en Willem Vermandere waren mijn grote voorbeelden. Je kon ineens gewoon zingen over dagdagelijkse dingen en daar wat onzin tussen vertellen. En je hoefde geen duur kostuum of groot orkest. Een stinkende floeren broek was al genoeg. Dat was mijn wereld. Ik zag de kleinkunst als een omzetting van tekeningen in tekst en muziek. »Urbanus
De Zondag - 13 augustus 2017