Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Nelly Byl (1919-2011)

25 maart is de geboortedag van Nelly Byl (1919 – 2011), een van onze belangrijkste Vlaamse liedjestekstschrijvers ooit. Met het repertoire dat Nelly bijeen pende kun je tientallen uren vullen.

Alleen al voor Will Tura schreef ze bij benadering vierhonderd liedjesteksten, maar het aantal artiesten dat haar teksten gebruikte, van de vroege jaren ’50 tot diep in de jaren ’90, bedraagt meer dan honderd.

Eigenlijk brengt Vlaamse Wonderjaren dagelijks een hommage aan Nelly, want per 24 uur hoor je gemiddeld wel dertig of meer liedjes waarvan zij de tekst schreef.

Nelly Byl schreef meer dan 2.000 – veelal Vlaamse – liedjesteksten. Liedjesteksten die ze voor Will Tura waren onder meer Draai 797204, El Bandido, Heimwee Naar Huis, Arme Joe, M’n Airhostess, Vergeet Barbara en De Noorderwind.

Ook de liedjesteksten van Marva uit de jaren ’70 waren voor het grootste deel door Nelly geschreven. Voor Jimmy Frey schreef ze ‘Zo Mooi, Zo Blond en Zo Alleen’ en voor Paul Severs ‘Geen Wonder dat ik Ween’.

De vlot meertalige Byl kende ook succes in het buitenland: zo konden de Gibson Brothers met Que sera mi vida een internationale hit scoren. Nelly Byl, die in Ukkel woonde, overleed daar woensdag 30 november 2011 in het Edith-Cavellziekenhuis. Ze werd 92.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Will Ferdy was een heel gevoelige man. Eind de jaren 70 hadden we opnames voor het televisieprogramma ‘Jaar Acht'. Ik herinner mij nog heel goed dat hij op dat moment een nogal woelige relatie had met iemand. Wanneer hij toekwam op de set, kon je onmiddellijk aan hem zien hoe de vork in de steel zat. Als hij stil was, dan wist je dat het niet goed ging. Er werd dan vaak over zijn schouder gewreven en gezegd: ‘Komaan Will, het komt goed.' Hij was zeer geliefd in de showbizzwereld en bij zijn collega's. Iedereen was dan ook een beetje ‘vaderlijk' ten opzichte van hem, terwijl hij eigenlijk de oudere man van het gezelschap was. »Micha Marah
Het Laatste Nieuws, 8 november 2022