Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Eddy Govert (1949)

In de zomer van 2017 zette Eddy Govert in zijn thuisstad Brugge een streep onder zijn indrukwekkende muzikale carrière.

Govert – echte naam Eddy Van Mouffaert – heeft ongetwijfeld de grootste verzameling “petten” van alle Vlaamse artiesten ooit. Le Grand Julot, Danny Joe, King Harris, Papa Moustache, Eddy Wills, Max Musette, Edwardo, Ronald & Donald, Eddy & Freddy, Dan Lester Combo, Eddy Go, Doctor James, het zijn allemaal artiestennamen van één en dezelfde Eddy Govert.

Eddy was als accordeonist al op zijn 16de Vlaams en Belgisch kampioen, maar zijn grote doorbraak kwam er in 1969 – hij was 20 – toen hij, mede dankzij zijn stadsgenoot Norbert, aan de slag mocht als liedjesschrijver, arrangeur en producer bij het pas opgerichte Start-label van Sylvain Tack.

De volgende vijf jaar leverde hij een massa hits af voor Paul Severs, Ricky Gordon, John Horton, Sylviane, Samantha, Cindy, Joe Harris en Rudi Anthony. Ook zijn vele accordeonplaten vlogen in die dagen met vele tienduizenden over de Vlaamse toonbanken. De eerste legendarische jingles van zeezender Radio Mi Amigo waren eveneens van zijn hand.

Pas vanaf 1985 begon Eddy Govert onder zijn eerste artiestennaam Vlaamse liedjes uit te brengen en later nam hij samen met Henry Spider (Hendrik Deschuyteneer) tal van Vlaamse artiesten onder zijn hoede. Vanaf de jaren ’90 ging hij vooral de boer op als accordeonist, inclusief strohoed en bretellen. Daar stopte hij in 2017 mee, maar hij blijft nog wel actief als componist. Eddy wordt vandaag 75.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Er is inderdaad een tijd geweest dat rode wijn mijn drank was. Maar om er nu eerlijk in te zijn: sinds vijftien jaar verkies ik toch witte boven rode wijn. »Joe Harris
Het Volk - 7 oktober 2002