Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Toone De Plekker (1927-2007)

1 oktober was de geboortedag van Toone De Plekker (1927-2007), die eigenlijk Jean-Antoine Dekoster heette. Tussen 1973 en 1977 werd hij een vedette in Vlaanderen dankzij «In ’t Lieg Plafon», het radioprogramma bij Omroep Brabant volledig in het Brusselse dialect.

Daarin floreerden ook andere Brusselse coryfeeën als Louwee van ’t Lieg Plafon, Remy Ray, Lange Jojo, Onze Charel, Jef Van Maria, Klaane Jan en Stafke, de Ket van Brussel. Toone was toen al een van de bekendste Brusselse revue-artiesten. Beroepshalve was hij boekhouder bij de (toenmalige) RTT.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Vanuit Duitsland was er destijds een stormloop op Spaanse appartementen. Die Duitse makelaars namen Samantha mee op het vliegtuig om de potentiële kopers met Eviva España in de juiste sfeer te krijgen. Ook had ik het geluk dat in die tijd Franco aan het bewind was in Spanje. Manuel Gomez, een Spanjaard die in Brussel bij de EEG werkte, had van Eviva España in de Spaanse versie een nationalistisch lied gemaakt. Hij had heimwee naar zijn moederland en bezong in het lied iedere provincie. In Spanje hebben ze lang niet begrepen waarom Eviva España zo populair was in de rest van Europa. Tot ze doorhadden dat de originele versie een heel andere inhoud had. »Leo Caerts
Het Belang van Limburg, 16 november 2013