Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Het belang van Canzonissima

De BRT-televisie organiseerde de liedjeswedstrijd Canzonissima vier keer, in 1963, 1967, 1968 en 1971. In de onpare jaren was dat om de Belgische vertegenwoordiger aan te duiden voor het Eurovisiesongfestival.

Enige uitzondering was 1968, toen het een gewone (tiendelige) liedjeswedstrijd was voor jong talent. Voor de Vlaamse showbizz was het mee de aanzet tot een vijftal zeer succesvolle jaren. Vooral Canzonissima 1968 ging de geschiedenis is omdat de jury de nog vrij onbekende Marc Dex telkens de grond inboorde. Het publiek vond hem echter fantastisch en het programma werd zijn grote doorbraak.

De naam van programma was geïnspireerd op een populaire muzikale variétéshow op de Italiaanse RAI, die liep van 1958 tot 1974.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik ben beginnen te schrijven op aanraden van mijn vader. Hij vroeg me ooit wat ik van een nummer vond. "Rommel", zei ik. "Doe het dan zelf", zei hij. Dat werd dan 'Hutje op de Heide', later gezongen door Bobbejaan Schoepen. Ik ben blijven schrijven. Een beetje uit noodzaak ook. De artiesten kwamen zelf nauwelijks met materiaal af. Bij ons thuis hing de muur vol partituren. Ik kon daar uren naar kijken. Maar na al die jaren weet ik nog altijd niet wat zal aanslaan. Het gekke is ook: liedjes worden soms hits en gaan dan dood. Andere beginnen een tweede leven. »Jean Kluger
Knack - 7 februari 2007