Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Het gedicht dat voor eeuwig een liedje werd

Op deze gedichtendag (25 januari) besteden we aandacht aan het wellicht mooiste Vlaamse liedje ooit dat gebaseerd is op een gedicht. Anderzijds: er zijn ook niet zo gek veel Vlaamse liedjes waarvan de tekst origineel een gedicht was.

‘Lieve Jacoba’ was een kort maar erg zwaarmoedig gedicht van de Nederlandse schrijver-poëet Jan Arends (1925-1974). Het is een van de weinige liedjes van Kris De Bruyne waarvan hij de tekst niet zelf schreef.



Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Op mijn vijftiende was ik een idool met een platencontract, onze eigen versie van France Gall. Ik mocht zelfs op tournee in Duitsland. Op een dag zei de baas van Philips: “Je hebt een manager nodig.” Hij stelde Milo De Coster voor, die ik niet kende. Milo introduceerde me in de showbizzwereld, maar hij was ook heel narcistisch en dictatoriaal. Ik moest zo lopen, zo bewegen, zo praten. “Zonder mij ben je niets”, zei hij. In interviews antwoordde hij soms in mijn plaats. Als ik die gesprekken nu herlees, herken ik mijn eigen woorden vaak niet. Ik moest er ook uitzien zoals hij dat wilde. Ooit heb ik een jaar met groen haar rondgelopen, omdat hij een sponsordeal had met een haarlakbedrijf. »Liliane Saint-Pierre
Knack - 5 december 2018