Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

De eerste Vlaamse Abba-cover

Wist U dat Joe Harris zaliger al in 1970 – als eerste in Vlaanderen – een cover zong van Abba?

Wij leerden de groep Abba in Vlaanderen in 1973 kennen, toen ze als Björn, Benny, Anna & Frida een hit scoorden met ‘Ring Ring’. De naam Abba ging pas vanaf 1974 de wereld rond met ‘Waterloo’.

Het liedje ‘Als je het een keer hebt gedaan’ is gebaseerd op het Zweedse liedje ‘Tänk Om Jorden Vore Ung’, geschreven door Björn en Benny, de twee mannelijke leden van de legendarische Zweedse groep. Van Abba was in 1970 weliswaar nog geen sprake. Het liedje werd oorspronkelijk opgenomen door de The Hep Stars, een van de voorlopers van Abba. De melodie en het liedje werden later internationaal bekend als ‘If We Only Had The Time’, eind ’76 eerst gezongen door Svenne & Lotta, nadien door Andy Williams.

De Vlaamse versie van Joe Harris werd voorzien van een tekst van Nelly Bijl, maar bleef vrij onopgemerkt. Joe Harris brak pas in 1971 bij het grote publiek door met een andere cover, ‘Eerst zien en dan geloven’, op de melodie van ‘Chirpy Chirpy Cheep Cheep’.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik heb destijds gezegd tegen Miel Cools dat hij Boer Bavo moest opnemen. Hij wou af van 'goede' teksten, wilde populaire nummers gaan zingen. Maar ik heb hem tegengehouden. Toch straf, hé. De 'vreemdeling' die geen woord Nederlands sprak toen hij hier arriveerde, werd een van de voortrekkers van de Vlaamse kleinkunst. Ik weet niet waarom taal me altijd zo aangetrokken heeft. Ik had ook graag universiteit gedaan, etymologie gestudeerd. Maar goed dat het niet gelukt is, zegt mijn vrouw altijd, ge had nooit een frank verdiend. »Rocco Granata
Het Belang van Limburg - 26 oktober 2013