Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Zaki (1945)

Een bekende jarige op deze 23 maart is de Gentse duizendpoot Zaki. Jackie Dewaele, zoals hij werd geboren, wordt 79. In 1973 maakte hij al een muzikale aanklacht tegen de milieuvervuiling, samen met De Hartjes alias de Nederlandse zusjes Bianca, Stella en Patricia Maessen, ook bekend als Hearts of Soul (‘Waterman’) en Dream Express.

Zaki brak eind jaren ’60 door als deejay, aan de zijde van Mike Verdrengh in de rondreizende discobar Mike & Zaki Show . Hij maakte ook naam bij BRT2 Omroep Oost-Vlaanderen, nadien Omroep Brabant met programma’s als Er komt geluid uit het behang en Jamazaki. Op de BRT-televisie presenteerde hij de jeugdprogramma’s Tip-Top en Tienerklanken. 

Net als meerdere andere populaire deejays van die tijd waagde hij zich ook aan plaatopnames. In totaal zijn van Zaki zes singles bekend: vier Vlaamstalige en twee Engelstalige, waarvan eentje in duet met Mike Verdrengh. Zijn eerste single nam hij in 1970 op: De ballade van de gevangene/Alfons. Beide opnames bestonden uit fragmentjes van liedjes van Will Tura, die door Zaki tot een verhaal werden verweven.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Een gebeurtenis heeft mijn leven heel fel beïnvloed. Ik word nog emotioneel als ik eraan denk. Het was tijdens de oorlog. Een zoveelste bombardement in Ledeberg, waar ik ben opgegroeid. In die tijd was ik scrupuleus katholiek, echt heel fanatiek. Ik had bidkaartjes: Heilig Hart van Jezus, bescherm dit huis. Ik plakte die als een gek op elke deur in huis die ik tegenkwam. De bommen vielen die dag in een andere wijk, een paar honderd meter verderop. Ik ging nadien terug naar boven, naar mijn kamertje waar ik een bureau had gemaakt van een paar planken. Ik zag dat ik vergeten was om daar een bidprentje te hangen. Toen ik de deur opendeed, zag ik dat een grote steen dwars door het dak op mijn stoel was geknald. Alles in gruzelementen. Als ik daar had gezeten, was ik morsdood geweest. Als dat toeval of geluk was, moet toch iets dat gestuurd hebben. »Will Ferdy
Het Nieuwsblad - 1 december 2015