Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Yvonne Verbeeck (1913-2012)

Yvonne Verbeeck, geboren op 7 december 1913 in Rumst, stond als kind in haar geboortedorp bekend als ‘Yvonneke van De Mast’, naar de bekende fietsenzaak van haar ouders in de Kerkstraat. Het waren de lokale koster en componist Abel Frans die de zangkwaliteiten van de jonge Yvonne ontdekten en stimuleerden. Ze begon haar carrière in 1932 als klassieke sopraanzangeres bij de NIR, de verre voorloper van de VRT. Ze was als actrice zowel in het theater als op televisie te zien. Kinderprogramma’s, luisterspelen, bonte avonden, ze deed het allemaal. Ook bij de populaire Antwerpse Radio Kerske van Georges De Caluwé was ze actief.

Toen in de Tweede Wereldoorlog door het Werk Stichting Koningin Elisabeth werd gevraagd om op te treden voor de soldaten schakelde ze over naar operette, schlagers en komische acts. Na de oorlog trad ze veel op in de Antwerpse revues met Charel Janssens, Tony Bell, René Bertal en Edward Deleu. Daarna werkte ze tien jaar samen met Gaston en Leo in de Ancienne Belgique. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door haar optredens in de tv-sketches en films van Gaston & Leo.

Ze speelde ook mee in verscheidene films. Op latere leeftijd bleef ze actief en trad ze op voor goede doelen en voor bejaarden. Om haar publiek te bedanken, maakte ze in 2005 nog de dvd ‘Artiestenleven’, met een monoloog waarin ze haar publiek uitlegt welke energie ze van hen kreeg in haar carrière van ruim 75 jaar.

Toen ze 96 jaar oud was, zei Yvonne Verbeeck nog in interviews dat ze vastbesloten was om honderd jaar te worden. Ze overleed op 98-jarige leeftijd op 26 februari 2012.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Mijn jurken waren lang en sober, van velours of crêpe. Ze werden gemaakt in het atelier van de KNS, door Mimi Petermans. Ik was heel netjes cultureel, hoor. Het publiek zat op stoelen en ik zong luisterliedjes over donkere nachten en bedrog. Ik had weliswaar foto's van mezelf om uit te delen. Ik weet het nog goed, ze waren gesponsord door Meublo, een fatsoenlijke meubelwinkel in Zoersel. Maar opdringerige fans zoals die van Jimmy Frey had ik niet. Als ik fanmail kreeg, ging het meestal over de teksten. Ze waren nogal zwaar op de hand. »Mary Porcelijn
De Morgen - 6 september 2008